Initiativet, "Early Diagnosis And Prognosis of Alzheimer's Disease (EDAP-AD)", samlar forskare inom ett brett kunskapsfält inom forskning, diagnostik och behandling av Alzheimers sjukdom.
– Med hjälp av toppmoderna metoder för maskininlärning kan vi definiera, validera och implementera tillgängliga och kostnadseffektiva Alzheimer-biomarkörer för diagnostik. Detta för att bland annat underlätta utvecklingen av sjukdomsmodifierande behandlingar. Vi kommer även säkerställa att vi rekryterar grupper som normalt är underrepresenterade i denna typ av studier för att resultaten ska kunna användas i vanlig rutinsjukvård i framtiden, berättar Oskar Hansson.
Samarbete med patientorganisationer, industri och beslutsfattare
Ett viktigt syfte för det internationella forskarteamet är att utveckla diagnostiska verktyg i nära kommunikation med patientorganisationer, och på så vis säkerställa att sjukvården kan möta behoven hos de drabbade.
– Vi kommer även att ha ett samarbete med läkemedelsindustrin, såväl som beslutsfattare inom sjukvården, för att underlätta implementeringen i vården, säger han.
Förbättrad diagnostik i primärvården
Alzheimers sjukdom påverkar idag funktion och livskvalitet för minst 50 miljoner drabbade över hela världen. Sjukdomen utgör dessutom en enorm samhällsekonomisk börda.
Det finns för närvarande inga enkla men metoder för säker diagnostik som kan användas i primärvården specifikt. Men Oskar Hansson och hans kollega Sebastian Palmqvist har under senare år publicerat flera uppmärksammade vetenskapliga studier kring diagnostiska verktyg för tidig upptäckt av alzheimer. Bland annat beskriver de ett nytt blodprov som upptäcker Alzheimers sjukdom redan innan de första symtomen utvecklats och de har även utvecklat en prognostisk algoritm som med stor säkerhet kan förutsäga vem som kommer att utveckla Alzheimers sjukdom.
– Vi behöver diagnostiska algoritmer som är baserade på tids- och kostnadseffektiva tester, som även är lättillgängliga. Detta kan vara en kombination av blodtester och korta kognitiva tester som säkerställer diagnos och prognos och därmed underlättar insättning av korrekt behandling.
Tidig upptäckt för att utveckla bromsläkemedel
För att påskynda utvecklingen av läkemedel som kan bromsa eller till och med stoppa sjukdomen måste även screeningen optimeras för att kunna identifiera individer med Alzheimers redan innan de hunnit utveckla tydliga symptom som leder till funktionsnedsättning i vardagen.
–Vi måste kunna identifiera personer med Alzheimers mycket tidig i förloppet, helst innan symtom utvecklats, för att undersöka om tidig insättning av de nya läkemedel som tar bort amyloid i hjärnan kan hindra att demens utvecklas senare i livet. Detta hoppas vi att uppnå inom detta samarbete, säger Oskar Hansson.