Träna hjärnan – en studie om rörelser vid knäartros
Träna hjärnan. En ny fysisk och psykologisk träningsmodell vid knäartros.
Om studien och syfte
Vi söker deltagare till en forskningsstudie som ska utvärdera en ny fysisk och psykologisk träningsmodell för att förbättra funktionen hos personer med knäartros. I studien ska vi undersöka hur rörelsekvaliteten vid vardagliga aktiviteter påverkas av olika instruktioner och tänkta målbilder.
Att föra över förmågor som man tränat hos fysioterapeut eller på gym till sin egen vardag kan vara svårt, och vi tror att det kan vara till hjälp att rörelserna utförs i ett meningsfullt sammanhang eller med en tydlig målbild. Syftet med denna studie är att undersöka hur rörelsekvaliteten förändras utifrån olika instruktioner och egna målbilder, och om den metoden kan vara värdefull att använda vid rehabilitering och träning.
Ansvarig för studien
Lunds universitet är huvudman för studien, och professor Eva Ageberg är studieansvarig forskare.
Etik- och lagprövning
Studien är godkänd av Etikprövningsmyndigheten (diarienummer 2023-00253-01).
Vem kan delta i studien?
Vi söker dig som kan och vill delta i studien. För att delta behöver du:
- Vara mellan 18 och 80 år.
- Ha artros i ett eller båda knäna som ger dig besvär i vardagen.
Ditt deltagande innebär
Om du kan delta i studien kommer du att bjudas in till Medicinska fakulteten i Lund på Sölvegatan 19 vid ett tillfälle för att delta i undersökningen. På plats kommer du att få byta om till lite tighta träningskläder eller underställ som du har med dig och det klistras fast små reflexmarkörer på olika ställen på kroppen. Detta gör att kameror med rörelsesensorer kan identifiera hur du rör dig vid undersökningen.
Du får fylla i några frågeformulär om dina besvär och därefter får du utföra olika vardagliga rörelser som att ställa dig upp från sittande, gå fram och tillbaka några meter samt gå upp för en liten trappa med fem steg. Dessa övningar gör du i två omgångar efter att ha fått instruktioner från undersökningsledaren. Efter övningarna fyller du också i frågeformulär. Beräkna 1,5 timme för besöket.
Det insamlade materialet kommer att förvaras på säkert sätt så att inga andra än berörda forskare har tillgång till det. Resultaten från studien kommer att presenteras i en vetenskaplig artikel, och ingen individ kommer att kunna identifieras vid spridning av resultaten.
Vi ser inga risker med deltagandet i studien. Du har rätt att när som helst avbryta ditt deltagande i studien utan att ange något skäl.
Frågor och anmälan
Anmäl ditt intresse av att delta i studien eller att få mer information till:
Sonja Andersson Marforio
Dr med vet, adjunkt
sonja [dot] andersson_marforio [at] med [dot] lu [dot] se (sonja[dot]andersson_marforio[at]med[dot]lu[dot]se)
Skriv gärna ditt telefonnummer i mailet, så kan vi enkelt kontakta dig på telefon.