Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Utbildning i strålbehandling

Distanskurs. Uppdragsutbildning

Institutionen för kliniska vetenskaper, Lunds universitet erbjuder ett utbildningspaket för sjuksköterskor och röntgensjuksköterskor som vill arbeta på en strålbehandlingsavdelning. Utbildningen består av tre delkurser på sammanlagt 45hp.

Som sjuksköterska eller röntgensjuksköterska på en strålbehandlingsavdelning ställs särskilda krav på dig. Du arbetar nära cancerpatienten som genomgår en viktig, livsavgörande i många fall, behandling. Just detta gör arbetet så spännande och intressant. Strålbehandlingsområdet är också ett område som utvecklas stort och det kommer hela tiden nya behandlingsmetoder och tekniker.

Arbetet kräver stor känsla för patienten och goda omvårdnadskunskaper men även kunskaper i teknik och fysik. Du bör ha ett intresse för teknik, matematik och fysik för att uppskatta utbildningen och yrket.

Innehåll

Utbildningen innehåller följande delkurser: 

  • Allmän onkologi och onkologisk omvårdnad, 7,5 hp
  • Organspecifik onkologi och fördjupad omvårdnad med inriktning strålbehandling, 7,5 hp
  • Stålbehandling och specifik omvårdnad vid strålbehandling, 30 hp. Denna delkursen innehåller förutom teori även 15 hp verksamhetsförlagd utbildning (10 veckor). Totalt är det alltså ett sammanhållet utbildningspaket om 45 hp.

Kursupplägg

Kursen startar vid fyra tidpunkter under året och tar 30 veckor på heltid att genomföra. Utbildningen sker via distans med regelbundna sammankomster, varav en på plats i Lund. Den verksamhetsförlagda utbildningen (VFU) sker vid kursdeltagarens hemklinik.

För dig som redan läst allmän onkologi, eller motsvarande (exempelvis har specialistutbildning i onkologi) behöver inte läsa allmän onkologi utan kan i så fall börja 5 veckor senare än de angivna tiderna till höger

Utbildningen ges som uppdragsutbildning och följer inte normala terminstider för att mininmera sommaruppehållet. Det startar fyra grupper per år vid olika tider. Se tider för respektive grupp i spalten till höger.

För mer information om innehåll, se kursplanerna i höger kolumn.

Behörighet

  • Leg. sjuksköterska
  • Leg. röntgensjuksköterska

Till anmälan ska du bifoga följande handlingar:

  • Examensbevis, alt legitimationsbevis

Kostnad och bokningsregler

75 000 SEK/deltagare

Kurskostnad är exklusive moms och kursanmälan är bindande. Byte av deltagare kan ske utan avgift, före eller i samband med kursstart. 

Allmänna villkor för uppdragsutbildningen (PDF, 36 kB, ny flik)

Kurstillfällen

Nya kursomgångar planeras starta vid fyra tillfällen under 2024: Vecka 9, 17, 37 och 44.

På så sätt kan VFU spridas ut, vilket ökar kvaliteten och underlättar klinikernas rekrytering.

Kursen går helt på distans, heltid.

Anmälan

Välkommen in med din anmälan:

Kursstart vecka 37 - Anmälan

Kursstart vecka 44 - Anmälan

Obligatorisk föranmälan om önskade platser sker till Jan Degerfält 0703-579 358
jan [dot] degerfalt [at] med [dot] lu [dot] se (jan[dot]degerfalt[at]med[dot]lu[dot]se)

Anmälan är bindande, se bokningsregler nedan.

Kontakt

För frågor gällande innehåll och upplägg, kontakta kursledare Jan Degerfält

0703-579 358
jan [dot] degerfalt [at] med [dot] lu [dot] se (jan[dot]degerfalt[at]med[dot]lu[dot]se)


För övriga frågor, kontakta:

uppdrag_ihv [at] med [dot] lu [dot] se