Delta i forskningsstudie
Det är viktigt att det finns personer som vill delta i utvecklingen av nya läkemedel och behandlingar. Det bidrar både till forskningsframsteg och till att fler får bättre hälsa.
Innan nya läkemedel eller nya behandlingar är klara att tas i bruk genomgår de många tester och kontroller. I slutfasen av utvecklingen utförs tester under strikt kontrollerade former på ett antal frivilliga personer i kliniska prövningar.
Kliniska prövningar och forskningsstudier sker under strikta former och noggrann kontroll och det finns en prövningsplan som granskats och godkänts av både myndigheter och etikprövningsnämnder.
Inom den medicinska och hälsovetenskapliga forskningen genomförs också andra typer av undersökningar. Det kan handla om större enkäter eller befolkningsstudier som riktar sig till slumpvis utvalda personer. I dessa kan ett stort antal människor delta för att till exempel kartlägga hälsotillstånd och livsstil.
Aktuella studier
- Har du nyligen fått knäprotes? Dela dina erfarenheter
- Hjälp oss att främja unga vuxnas psykiska hälsa
- IRMA - en forskningsstudie om psykiska besvär under uppväxten
- Kartläggning av upplevelsen kring röntgenundersökning på barn
- KOL – funktionella och biologiska studier på inflammation och reparation
- Läkemedelsbehandling mot depression
- T-REX - aktivera lungans självläkningsförmåga vid KOL
- Transplantation av celler till hjärnan vid Parkinsons sjukdom (STEM-PD)
- Träna hjärnan – en studie om rörelser vid knäartros
- VAP (markörstudien och lunginflammation)
All information om forskningsstudier som söker deltagare är inte publicerad här. Information kan också finnas i dagspress samt på andra hemsidor.
Webbplats för Kliniska Studier Sverige med möjlighet att anmäla intresse
Registerstudier
Vi stora registerstudier är det inte alltid ett krav att de enskilda deltagarna personligen måste godkänna sitt deltagande i studien. Då anslås information om studien och vart man vänder sig om man inte vill delta, istället på hemsidor och i dagspress.
Information om några av Lunds universitets pågående registerstudier finns på hemsidan LUPOP (Lund University Population Research Platform).
Organdonation
Önskar du mer information om organdonation?
Vill du stödja medicinsk forskning?
För att färre ska bli sjuka och fler ska få bättre behandling. För människors hälsa och livskvalitet. För livet