Forskningsavdelningar
Institutionen för laboratoriemedicin
Vi är en forskningsintensiv institution inom de laboratoriemedicinska specialiteterna som integrerar experimentell, epidemiologisk och patientnära forskning med relevans för sjukvården. Forskningen bedrivs i självständiga forskargrupper som samordnas nedanstående avdelningar vars länkning går till forskningsportalen vid Lunds universitet.
Arbets- och miljömedicin
Vi forskar kring människors arbets- och miljöbetingade hälsa, med inriktning på metaller, miljögifter, luftvägsskadande och cancerframkallande ämnen, stress och arbetsrelaterade besvär i rörelseorganen, samt äldre i arbetslivet. Vår styrka ligger i en kombination av registerstudier och biobanker, fältstudier och experimentella studier.
Avdelningsföreträdare: Lars Rylander, 046-222 16 31
Hematologi och transfusionsmedicin
Vi studerar blod- och immunsystemet och dess sjukdomar. Ett särskilt fokusområde är hur medfödd genetisk variation påverkar blod- och immunceller, och hur sådan variation kan utnyttjas kliniskt. Vilka gener och genmutationer styr till exempel risken för blodcancer? Kan vi utnyttja dem för att förebygga och behandla? Vilka styr vår blodgruppsuppsättning? Kan vi utnyttja dem för säkrare transfusion? Ett annat viktigt fokusområde är kliniska prövningar av nya läkemedel mot blodcancersjukdomar.
Avdelningsföreträdare: Björn Nilsson, 046-222 07 38
Klinisk genetik
Vi forskar på cancergenetik och cancerbiologi. Vi identifierar mutationer av betydelse för tumörers uppkomst och vidare utveckling. Därigenom hittar vi nya verktyg för att diagnosticera och behandla cancer.
Avdelningsföreträdare: Anna Hagström
Klinisk kemi och farmakologi
Genom att analysera vävnader, cellodlingar och kroppsvätskor identifierar och karakteriserar vi biokemiska orsaker till olika funktionsdefekter samt sjukdoms- och hälsotillstånd. Modern akademisk farmakologi utvecklar nya principer och angreppspunkter för framtidens läkemedelsbehandling och ökar förståelsen för hur dagens läkemedel fungerar.
Avdelningsföreträdare: Magnus Abrahamson, 046-222 16 48
Mikrobiologi, immunologi och glykobiologi (MIG)
Vi studerar vad som styr om en patientens respons på en infektion leder till sjukdom eller ett asymptomatisk svar, samt utvecklar nya strategier för att understödja immunförsvaret som ett komplement till konventionell antibiotikabehandling. Vi har även upptäckt en ny cancerterapi (HAMLET) och undersöker molekylens struktur, funktion och effekt.
Avdelningsföreträdare: Gabriela Godaly, 0733-381 344
Molekylär hematologi
Vi forskar om blodcellernas funktion vid hälsa och sjukdom genom att använda patientprover, djurmodeller samt cell- och molekylärbiologi.
Avdelningsföreträdare: David Bryder, 046-222 39 51
Molekylärmedicin och genterapi
Vi undersöker egenskaperna hos blodstamceller och utvecklar cell- och genterapi för olika blodsjukdomar - bland annat genetiska sjukdomar och cancer.
Avdelningsföreträdare: Mattias Magnusson, 046 222 14 46
Stamcellsforskning
Stamceller är källan till kroppens olika celler och kan bilda nya stamceller vilket ger oss helt nya möjligheter att bota svåra sjukdomar. Mest känt är transplantation av blodbildande stamceller för att bota blodcancer. Vi forskar även för att utveckla stamceller för behandling av ett flertal andra sjukdomstillstånd och skador som till exempel diabetes och nervsjukdomar.
Avdelningsföreträdare: Stefan [dot] Scheding [at] med [dot] lu [dot] se (Stefan Scheding, )046-222 33 31
Lund Stem Cell Center
Lund Stem Cell Center (SCC) är ett världsledande, virtuellt center för stamcellsforskning med uppdrag att överföra grundforskning till klinik och på det sättet göra skillnad för människors hälsa.
Koordinator: Johan Jakobsson, 046-222 42 25
Translationell cancerforskning
Vårt uppdrag är att förstå grundläggande mekanismer för tumörutveckling. Grundat på denna förståelse ges möjlighet att matcha rätt läkemedel med rätt patient och därmed ge bättre förutsättningar for individualiserad behandling av cancerpatienter.
Avdelningsföreträdare: Alexander Pietras, +46 46 222 64 31