Då & Nu: Tuberkulos
Under 1800-talet var tuberkulos den värsta folkdödaren i Europa och orsakade nästan en fjärdedel av alla dödsfall. Vaccinets och antibiotikans upptäckt från 1920-talet, samt bättre levnadsförhållanden gjorde dock att tuberkulos minskade kraftigt fram till 1990-talet. Men utvecklingen har vänt och idag är tuberkulos en av världens mest spridda infektionssjukdomar.
Då:
Tuberkulos drabbade i första hand de fattiga, trångbodda och hungrande och har varit ett gissel för mänskligheten i minst 10 000 år. Under 1600-talet började sjukdomen dock öka och nådde sin topp under 1800-talet. Då orsakades sjukdomen nästan en fjärdedel av alla dödsfall. Behandlingen av tuberkulospatienter skedde på sanatorier med hjälp av frisk luft, näringsrik mat och sol. 1882 upptäcktes vilken bakterie som låg bakom sjukdomen, vilket banade väg för att hitta ett fungerande vaccin. Slutligen 1921 kunde man starta de första vaccineringarna mot tuberkulos.
Nu:
Det fanns under senare delen av 1900-talet hopp om att helt kunna utrota tuberkulos. Men eftersom tuberkulosbehandling är långvarig, omständlig och kräver många månaders intag av olika sorters antibiotika, slutar många att medicinera i förtid. Det har gjort att antalet antibiotikaresistenta tuberkulosbakterier ökade under 1980-talet. Idag blir 10 miljoner människor infekterade varje år varav 1,5 miljoner dör i förtid.
Forskaren Gabriela Godaly, vid Lunds universitet försöker därför hitta alternativa behandlingsmetoder mot sjukdomen och har funnit att proteinerna från en av våra skogssvampar kan ta sig in i tuberkulosbakterien och döda den. Hon hoppas nu att hennes upptäckt ska utvecklas till ett framtida läkemedel.
Läs om Gabriela Godalys forskning på Vetenskap & Hälsa
Information om Gabriela Godaly i Lunds universitets forskningsportal