Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Kunskapskrogen

Samtalskvällar om medicinen och det mänskliga

Kunskapskrogen är en seminarieserie öppen för allmänheten, studenter och medarbetare där olika vetenskapliga perspektiv och människor förenas.

Kommande evenemang: 

4 mars 2025: Henrik Widegren

Mer information publiceras framåt våren. 

Tidigare års Kunskapskrogen

2024

Föreläsning/Samtal med Elin Rantatalo och Shahrzad Kiavash som handlade om deras erfarenheter av att drabbas av sepsis i ung ålder.

Medverkade på scen gjorde även Adam Linder, infektionsläkare och sepsisforskare vid Lunds universitet. Moderator var Ulrika Knutsson, Sepsisfonden.

Evenemanget arrangerades tillsammans med Sepsisfonden. 

Föreställning av ”Teater Zon 240” som gav en del av pjäsen ”Där Satan har sin tron” som kretsar kring Miriam som mitt i livet insjuknar i schizofreni. Efter pjäsen följde ett samtal med psykiatriker Alexander Santillo, patient/peer-support Sophie Mcfarlane och manusförfattare Lizah Cronemyr. 

Moderator för evenemanget var forskningsjournalist Tove Smeds.

2023

Föreläsning av Henrik Wahlström, regissör, sociala medier-profil och ambassadör för organisationen Mind som handlade om hur vi kan minska stigmatiseringen kring psykisk ohälsa och bipolär sjukdom och vikten av att börja prata mer öppet om hur vi mår.

Gästades av Ulrika Gudmundsson Schönberger, sångerska och projektledare, Musik i Syd, Ola Björgell, regionöverläkare och funktionsansvarig, Region Skånes Likarättsarbete, Jonas Engström, kompositör och Årets Körledare 2022. 

På scen medverkade även Martin Berggren, pianist, kompositör samt Sara Swietlicki och Danka Milacic, operasångerskor. Evenemanget handlade om musik som hälsofrämjande kraft för vård, hälsa och omsorg.  

Föreläsning av Jonas Brun, psykolog och författare till ”Hon minns inte”, en bok om kampen med vården, om hjärnans vindlingar, om förtvivlan och tröst i vardagen med en alzheimerdrabbad mor. På scen medverkade även skådespelare Jens Olsson. Moderator var Anna Clara Törnqvist, lektor på författarskolan på Lunds universitet
 

2022

Föreläsning och samtal med Max Liljefors, professor i konsthistoria och visuella studier, Lunds universitet, Cecilia Sterner, konstnär och Helena Trenk, konsthandläggare vid Regionfastigheter, Region Skåne.

Moderator var Lars Hagander, överläkare och professor i barnkirurgi och folkhälsa.

Föreläsning av Johan Andersson, universitetslektor vid institutionen för experimentell medicinsk vetenskap, om myter inom medicin. Moderator var Martin Garwicz, professor i neurofysiologi. 

Föreläsning av dansaren och koreografen Tobias Karlsson, om att vara hiv-positiv, känslan av utanförskap och att ljuga för sig själv – men även hur han hittade styrkan att aldrig ge upp sina drömmar. Moderator var Jonatan Wistrand, läkare och medicinhistoriker vid Lunds universitet.

2021

Ett panelsamtal mellan Åsa Forsberg, sjukhusclown, Marlene Malm, specialpedagog på Lekterapin och Nathalie Karlsson, tidigare patient.

Moderator var Pia Dellson, överläkare och specialist i psykiatri och onkologi.  

Föreläsning av barnläkaren och författaren Lina Schollin, som skrivit boken "Klättra så högt du vill för du är ju ändå redan död" om dottern Ingrid som dog under sitt andra levnadsår. Efterföljande samtal med prästen Kristina Nielsen-Jerneck.

Eftersändning "Att förlora ett barn - ett samtal om sorgens nyanser" (YouTube)

Samtal med Sofia Åkerman, författare till boken ”Ärr för livet”, som är en personlig berättelse om självdestruktivitet. På scen medverkade även skådespelare Jens Olsson. Moderator var Jonatan Wistrand, läkare och medicinhistoriker vid Lunds universitet.

Eftersändning "Ärr för livet" (YouTube)

2020

Samtal med Magnus Wislander, en av Sveriges största handbollsstjärnor, som hösten 2019 drabbades han av en stroke. Samtalet handlade hans om sin väg tillbaka.  

På scen medverkade Christina Brogårdh, professor i fysioterapi och strokeforskare. Moderator för evenemanget var Lars Mogensen. Kunskapskrogen arrangerades denna gång i samarbete med Sparbanken Skåne. 

Eftersändning "Vägen tillbaka efter stroke" (YouTube) 

Emma Severinsson, modehistoriker föreläste om mode och dess inverkan på kroppen från 1920-talet och framåt. På scen medverkade Håkan Arheden, professor vid Klinisk fysiologi. Moderator var Katarina Bernhardsson, litteraturvetare och lektor i medicinsk humaniora.

Eftersändning "Frigörelsens fysiologi" (YouTube)

Måns Möller, komiker föreläste med humor och allvar hur han radikalt tvingades ställa om sitt liv och vad det inneburit när hans son diagnosticerades med autistiskt syndrom.

2019

Eva F Dahlgren, författare till böckerna ”Farfar var rasbiolog”, ”Fallna kvinnor”, ”Vad hände med barnen?” föreläste om sin tematiska undersökning av människors värde under 1900-talets första hälft. Moderator var Jonatan Wistrand, läkare och medicinhistoriker vid Lunds universitet.

Föreläsning av Stina Wollter, konstnär och författare, om smärta, skapande, konst, sociala medier, kroppstrix och dans. På scen medverkade Per Johnsson, universitetslektor vid institutionen för psykologi. Moderator var Katarina Bernhardsson, litteraturvetare och lektor i medicinsk humaniora.

Få e-postutskick om Kunskapskrogen



Kontakt

Anna Tullsten
Projektkoordinator evenemang 
anna [dot] tullsten [at] med [dot] lu [dot] se (anna[dot]tullsten[at]med[dot]lu[dot]se)
+46 46 222 87 04

Julia Lundh Rafstedt
Kommunikatör
julia [dot] lundh_rafstedt [at] er [dot] lu [dot] se (julia.lundh_rafstedt@m)julia [dot] lundh_rafstedt [at] med [dot] lu [dot] se (ed.lu.se)
+46 73 050 61 39

Ella Berg (föräldraledig)
Projektledare evenemang
ella [dot] berg [at] med [dot] lu [dot] se (ella[dot]berg[at]med[dot]lu[dot]se)
+46 46 222 30 18