Kunskapsprov för barnmorskor utbildade utanför EU/EES
Lunds universitet har fått i uppdrag av Socialstyrelsen att nationellt ansvara för och genomföra kunskapsprov för barnmorskor utbildade utanför EU/EES. Du kan anmäla dig till kunskapsprovet när din utbildning blivit granskad av Socialstyrelsen och du har fått ett beslut av Socialstyrelsen att göra provet.
Mer information om kunskapsprovet (Socialstyrelsens webbplats)
Regler vid socialstyrelsens kunskaps- och lämplighetsprov (PDF 100 KB, ny flik)
Om kunskapsprovet
Syftet är att säkerställa att deltagaren har teoretiska och praktiska kunskaper som svarar mot kraven för svensk legitimation. Kunskapsprovet består av två delar, en teoretisk och en praktisk. Det teoretiska provet måste vara godkänt innan det praktiska provet får genomföras. Provet är på svenska vilket innebär att uppgifterna ska besvaras på svenska, om inget annat anges.
Teoretiskt kunskapsprov
Det teoretiska provet består av fyra delprov och genomförs i Lund eller Stockholm. Alla delprov görs på en och samma dag och man kan inte välja att avstå från något delprov för att göra det vid ett annat tillfälle.
Delprov 1
Reproduktiv, perinatal och sexuell hälsa samt barnmorskans profession. Provet innehåller frågor kring huvudområdet och dess vetenskapliga grund evidens samt beprövad erfarenhet, grundläggande gynekologi, antikonception, förskrivningsrätt, samlevnad och sexualitet, genusperspektiv och kvinnors livsvillkor, lagar och författningar, samt barnmorskans profession.
Delprov 2
Graviditet, hälsoövervakning, föräldraskap samt graviditetsavvikelser och komplikationer. Provet innehåller frågor kring normal och komplicerad graviditet, hälsoövervakning av mor och foster, föräldrastöd och delaktighet.
Delprov 3
Förlossningsvård och vård efter förlossning, normal och komplicerad förlossning. Provet innehåller frågor kring grundläggande obstetriska begrepp, smärtlindring, fosterövervakning, bristningar och suturering, instrumentella förlossningar och akuta situationer.
Delprov 4
Postnatal vård. Provet innehåller frågor kring komplikationer i efterförloppet, nyföddhetsperioden, amning, amningsstöd, det nyfödda barnet, normalt och med avvikelser, prematuritet.
Praktiskt kunskapsprov
Det praktiska provet anordnas vid det kliniska träningscentrat (Practicum Clinical Skills Centres) i Lund. Provet består av sex moment som en barnmorska utför och innefattar förutom själva handgreppen bemötande och kvinnocentrerat förhållningssätt. Observera att detta är ett rent provtillfälle och att ingen undervisning sker i samband med detta. Det teoretiska provet för barnmorskor måste vara godkänt innan det praktiska provet får genomföras dessutom måste man vara godkänd på teoretiskt och praktiskt kunskapsprov för sjuksköterskor.
Information inför kunskapsproven
Information och anvisning inför kunskapsproven finns tillgänglig på vår lärplattform som du får tillgång till efter anmälan. Informationen är avsedd att vara ett stöd vid förberedelserna inför kunskapsprovens olika delar samt ger förslag på litteratur, som kan vara användbar för att eventuellt fördjupa eller uppdatera kunskaper inför proven.
Teoretiskt kunskapsprov genomförs i Lund eller Stockholm medan det praktiska kunskapsprovet endast genomförs i Lund. Du har max fem provtillfällen på dig att klara det teoretiska provet. Du har max tre provtillfällen på dig att klara det praktiska provet. Från det datum du gör ditt första teoretiska prov har du fem år på dig att genomföra hela kunskapsprovet.
De prov som du skrivit fram till och med 30 juni 2019 ska inte räknas in i det totala antalet prov som du har på dig. Efter 1 juli 2019 har du totalt fem försök på dig att klara provet.
Provtillfälle - teoretiskt kunskapsprov
- 25 februari 2025 - sista anmälningsdag 24 januari 2025
- 6 maj 2025 - sista anmälningsdag 4 april 2025
Vi reserverar oss för eventuella ändringar.
Fler provtillfällen för hösten 2025 kommer att läggas upp framöver.
Du anmäler dig till teoretiskt prov i anmälningsformuläret på denna sida, vi skickar bekräftelse när vi mottagit din anmälan. OBS - efter sista anmälningsdag får du ytterligare information via mail inför det teoretiska provet.
Provtillfälle - praktiskt kunskapsprov
När du är godkänd på teoretiskt prov för barnmorskor meddela oss när du vill göra praktiskt prov enligt datum nedan. OBS - för att göra praktiskt prov för barnmorskor krävs även godkänt resultat i kunskapsprov för sjuksköterskor, både teoretiskt och praktiskt. Efter att du anmält dig skickar vi kallelse till dig med ytterligare information inför praktiskt prov. I kallelsen framgår vilket datum som blir aktuellt för dig.
- 17 alternativt 18 december 2024
- 1 alternativt 2 april 2025
Vi reserverar oss för eventuella ändringar.
Fler datum för praktiskt prov under 2025 kommer att läggas upp. Vi brukar ha praktiskt prov vid minst tre tillfällen under året vanligtvis i april, augusti och december.
Kontakt: uppdrag_ihv [at] med [dot] lu [dot] se (uppdrag_ihv[at]med[dot]lu[dot]se)
Efter kunskapsprovet
Vid godkänt resultat
Efter godkänt kunskapsprov rapporterar Lunds universitet slutresultatet till Socialstyrelsen, som därefter fattar beslut om nästa steg.
Vid icke godkänt resultat eller saknat resultat
Om en provdeltagare blivit underkänd fem gånger på det skriftliga provet, tre gånger på det praktiska provet eller inte har genomfört godkänt skriftligt och praktiskt prov inom fem år, rapporterar Lunds universitet detta till Socialstyrelsen.
Anmälan
Anmäl dig till kunskapsproven och kurswebben (webbforumlär)
När du anmält dig får du inloggningsuppgifter till den lärplattform som används till kunskapsproven skickat till dig. Observera att det kan ta ca en vecka för dig att få inloggningsuppgifterna eftersom Lunds universitet först måste kontrollera med Socialstyrelsen att du är behörig att genomföra proven. Anmälan ska ske senast angivet datum, fyra veckor innan provtillfället.
Meddela avanmälan
Om du önskar avanmäla dig, meddela detta omedelbart till uppdrag_ihv [at] med [dot] lu [dot] se (uppdrag_ihv[at]med[dot]lu[dot]se). Om du inte avanmäler dig, räknas det som ett provtillfälle.
Kontakt
Caroline Fredskilde
Utbildningsadministratör
Tel: 046-222 19 51
E-post: uppdrag_ihv [at] med [dot] lu [dot] se (uppdrag_ihv[at]med[dot]lu[dot]se)
Christina Landelius
Samordnare
Tel: 046-222 19 51
E-post: uppdrag_ihv [at] med [dot] lu [dot] se (uppdrag_ihv[at]med[dot]lu[dot]se)
Information till dig som är bosatt i Skåne
Om du är bosatt i Skåne och har frågor om legitimationsprocessen eller den praktiska tjänstgöring får du gärna kontakta Region Skånes International Office, international [dot] office [at] skane [dot] se (international[dot]office[at]skane[dot]se)