Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Kompletterande utbildning för läkare med examen utanför EU/EES och Schweiz

Programmet vänder sig till dig som har läkarexamen från land utanför EU/EES och Schweiz, och som behöver komplettera din utbildning för att kunna söka svensk läkarlegitimation. Målet är att du efter slutförd utbildning ska visa sådan kunskap och förmåga som krävs för läkaryrket i Sverige och få kunna få behörighet att göra allmän- eller bastjänstgöring (AT eller BT).

Anmälan till Kompletterande utbildning för läkare (KUL)

Du anmäler dig till KUL på Antagning.se
Läs mer om utbildningen, kurserna och hur du anmäler dig på utbildningens sida på lu.se (länk till MKULD publiceras inom kort).
 
Några snabba fakta om utbildningen:

  • Programstart: vår- och hösttermin.
  • Antal platser: Fem studenter per termin.
  • Undervisningsspråk: Svenska (This program is given in Swedish).
  • Utbildningens längd: 90 hp, 3 terminer heltidsstudier till VT25. Från HT25 planeras utbildningen till 120 hp, 4 terminer.
  • Utbildningen berättigar till studiemedel från CSN

Behörighetskrav

För att vara behörig till programmet krävs:

  • Läkarexamen från ett land utanför EU/EES-området (inklusive Schweiz).
  • Av Socialstyrelsen utfärdat beslut om utredning i form av kunskapsprov för läkare eller kompletterande utbildning. 
  • Godkända kunskaper i svenska enligt bestämmelser för grundläggande behörighet för grundnivå, Svenska B eller Svenska 3, med lägst betyget Godkänd/E.

Observera att C1 intyg inte godtas för den kompletterande utbildningen. Du måste styrka dina kunskaper i svenska enligt bestämmelserna för grundläggande behörighet för grundnivå, Svenska B eller Svenska 3. Läs mer om behörighet i svenska på Antagning.se.
 

Urvalsprocessen

Urvalet till denna utbildning genomförs i två steg:

Steg 1: Rangordning av resultatet från Socialstyrelsens teoretiska kunskapsprov för läkare

Första urvalssteget baserat på ditt resultat från den teoretiska delen av Socialstyrelsens kunskapsprov. De sökanden som har bäst resultat på kunskapsprovet går vidare till steg två för intervju.

Provet genomförs av Umeå universitet på uppdrag av Socialstyrelsen, läs om kunskapsprovet för läkare på Umeå universitets webbplats.  Här finns information om hur du anmäler dig till provet. Tänk på att du först måste få din utbildning granskad och godkänd av Socialstyrelsen innan du kan anmäla dig till kunskapsprovet. 

Steg 2: Intervjuer

Andra urvalssteget består av intervjuer. Intervjuerna genomförs fysiskt på universitetet i mitten av november (inför VT) och i mitten av maj (inför HT) och vi kontaktar aktuella sökanden via mejl två veckor innan intervjutillfället. Den som blir kallad till intervju får mer detaljerad information. 

Intervjuerna är indelade i tre moment som i korthet innebär att du ska (1) beskriva din utbildning och erfarenhet, du ska därtill (2) utreda ett etiskt dilemma och (3) utreda en klinisk situation. Efter avslutad intervju antecknar de som intervjuat dig sina omdömen i en intervjumall där varje moment graderas i en 4-gradig poängskala. Poängen från intervjumomenten kommer sedan att räknas samman. Du kan som lägst få 18 poäng och maximalt 84 poäng från denna intervjudag. Intervjupoängen räknas sedan ihop med meritpoängen från ditt kunskapsprov som till slut ger ett meritvärde. 

De fem sökande med högst metitvärde (prov + intervju) antas till utbildningen. 
 

Efter avslutad utbildning

När du är klar med utbildningen och har godkäna betyg i samtliga kurser erhåller du ett utbildningsbevis för hela programmet och har sedan möjlighet att ansöka om legitimation som läkare hos Socialstyrelsen.

Om villkoren för legitimation och allmäntjänstgöring på Socialstyrelsens webbsida.

Kompletterande utbildning för läkare på andra universitet

Kontaktuppgifter

Studievägledare
Helene Setterberg
E-post kul [at] med [dot] lu [dot] se 
Telefon +46 46 222 97 21