– Det är en viktig pusselbit som nu faller på plats när vi kan se hur personer med frontotemporal demensjukdom empatiserar, säger Alexander Santillo, forskare och docent i psykiatri vid Lunds universitet och överläkare i psykiatri.
Cirka 25 000 svenskar drabbas av en demenssjukdom varje år. Av dem diagnosticeras ungefär tre procent med frontotemporal demenssjukdom. Sjukdomen är svårdiagnosticerad, men ett av dess utmärkande drag är att de drabbade förlorar förmågan till empati, något som kan leda till problem för dem, och inte minst för deras anhöriga.
I den aktuella studien, som leddes av forskarna Olof Lindberg vid Karolinska Institutet och Alexander Santillo vid Lunds universitet, undersöktes 28 patienter med diagnosticerad frontallobsdemens med hjälp av funktionell magnetresonansavbildning (fMRI).
Forskarna kunde då se hur hjärnaktiviteten hos försökspersonerna påverkades när de fick se bilder av händer som penetrerades av nålar, något som normalt aktiverar de delar av hjärnan som brukar reagera när man upplever lidande eller smärta hos andra.
Läs hela pressmeddelandet (nytt fönster, KI:s webbplats).