Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Mer tid till forskning tack vare Teggerstiftelsen

bild på thoraxkirurgi. foto.
Bild: iStock/lyosha_nazarenko.

Doktoranden Karl Teurneau-Hermansson, ST-läkare i thoraxkirurgi och sedan tidigare specialist i allmänkirurgi är en av årets Teggerstipendiater. Hans forskning syftar till att förhindra neurologiska skador hos patienter som opereras för akut typ A aortadissektion.

Aortadissektion är en sjukdom som uppstår på grund av ett hål i det innersta av kroppspulsåderns tre vägglager. Detta får följd till att blodet ansamlas i en ny kanal och hindras från att cirkulera i den ursprungliga kanalen och att det därmed inte når sina målorgan. Därtill försvagas väggstrukturen så att den riskerar att brista. När blödningen uppstår i partiet närmast hjärtat benämns det som en typ A-dissektion.

Vid akut typ A-dissektion dör upp till 50 procent av patienterna innan de når sjukhus. Patienter som kommer till sjukhus måste opereras omedelbart. Trots adekvat kirurgi och intensivvård dör 15-20 procent i samband med, eller efter, operationen.

För dem som genomgått operation för akut typ A-dissektion är neurologiska skador ett stort problem. Detta drabbar 4-30 procent. Neurologiska skador är förödande för patienterna som drabbas och mycket dyra för samhället. Mekanismerna bakom de neurologiska skadorna är flera och Karl Teurneau-Hermanssons doktorandprojekt innehåller flera studier som med data ur lokala, och internationella databaser, belyser olika aspekter av neurologiska skador vid akut typ A-dissektion.

–Tillsammans med en annan doktorand i forskargruppen bedriver jag en studie som utvärderar huruvida en metod som används vid andra former av hjärtkirurgi kan förebygga neurologiska skador vid operation för akut typ A-dissektion. Metoden består i att fylla operationssåret med koldioxid i stället för rumsluft. På så vis hoppas vi kunna eliminera en bidragande orsak till att neurologiska skador uppstår. Patienter som ger sitt godkännande till att delta i studien lottas till att erhålla behandlingen eller ej och utfallet i de båda grupperna utvärderas kliniskt, med magnetkameraundersökning av hjärnan och med blodprover.

Vad betyder anslaget för dig och din forskning?

–­Det betyder mycket. Det är svårt att hitta anslag som doktorand, allra svårast före halvtidskontroll. Stipendiet innebär en möjlighet att ägna mer tid åt forskningen under 2023.

2022 års Teggerstipendiater

  • Gustav Pernov, får 150.000:- för forskning kring infektiös endokardit och bovis-streptokocker.
  • Helmi Sisko, får 150.000:- för forskning kring Riskfaktorer för fall och fraktur.
  • Isabelle Arctaedius, får 150.000:- för forskning kring Biomarkörer för tidigare och säkrare neurologisk prognosbedömning efter hjärtstopp.
  • Karl Hermansson, får 150.000:- för forskning kring akut typ A aortadissektion med neurologisk skada – implikationer för kirurgiskt omhändertagande.
  • Leila Naddi, får 150.000:- för forskning kring hur vi kan öka säkerheten vid inläggning av central venkateter.
  • Monica Scharfenort, får 150.000:- för forskning kring avancerad behandling vid Parkinsons sjukdom utifrån ett patient- och närståendeperspektiv – en explorativ multicenterstudie kring förväntan och upplevt behandlingsresultat.

 Teggerstiftelsen delar varje år ut stipendier för vetenskaplig forskning inom folksjukdomar.

Länk till Teggerstiftelsen