Keivan Javanshiri tävlade tillsammans med fyra andra forskare på Helsingborgs stadsteater inför en publik bestående av cirka 100 gymnasielever och allmänhet. Deras presentationer bedömdes av en jury som gav feedback på forskarnas kommunikativa förmåga, scennärvaro och vetenskapliga relevans.
– Det var jättekul. Den personliga coachningen gav mig mycket, att få gå igenom min presentation och få feedback. Även genrepet, där alla forskare träffades var bra eftersom vi kunde hjälpa varandra, säger Keivan Javanshiri
Publiken utgjordes till största del av gymnasieungdomar.
– Tävlingen blir ett sätt att locka ungdomar att bli intresserade av forskning. Det var bra att kunna sammanfatta vad jag gör så att de kan förstå Alzheimers sjukdom bättre. Att vara med blir också ett sätt att nå ut till fler och sprida forskningen till samhället.
Helsingborgs Dagblad var på plats och filmade Keivan Javanshiris vinnande presentation.
– Det blev en enorm spridning av forskningen. Det känns roligt. Jag hade inte förväntat mig det när jag ansökte om att vara med.
Tre anledningar att vara med i Forskar Grand Prix enligt Keivan Javanshiri:
- Du får träna på att presentera din forskning för en stor publik
- Det är ett tillfälle att sprida din forskning till en yngre målgrupp
- Du får coachning i presentationsteknik och scennärvaro
Om Forskar Grand Prix och finalen
Forskar Grand Prix är en nationell tävling där forskare från lärosäten i Sverige presenterar sin forskning i ett populärvetenskapligt format.
Forskar Grand Prix samordnas av föreningen Vetenskap & Allmänhet sedan 2012 och arrangeras i ett samarbete med forskningsråden Formas, Forte, Vinnova och Vetenskapsrådet.
Läs mer om Forskar Grand Prix på tävlingens hemsida
Noomi Egan