Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Genetisk koppling mellan artros och hjärt-kärlsjukdom utmanar syn på riskfaktorer

Man håller sig för knäet i smärta. Foto: iStock/MStudioImages
Att personer med artros även har en ökad risk för hjärt-kärlsjukdom kan bero på gemensamma genetiska faktorer för de båda sjukdomarna. Foto: iStock/MStudioImages

Det är sedan tidigare känt att personer med artros har ökad risk för hjärt-kärlsjukdomar, något som till största del förklarats med livsstils- och miljöfaktorer. Nu visar en studie från Lunds universitet att generna spelar större roll än vad man tidigare känt till, vilket tyder på att sjukdomarna kan ha gemensamma genetiska rötter.

Att personer med artros även har en ökad risk för hjärt-kärlsjukdom kan bero på gemensamma genetiska faktorer för de båda sjukdomarna, snarare än att artros i sig medför hjärt-kärlsjukdom. 

Forskare vid Lunds universitet har undersökt om det är traditionella riskfaktorer – ålder, övervikt, rökning – eller generna som gör att personer med artros har ökad risk för hjärt-kärlsjukdom. Med data från svenska tvillingregistret som omfattade nära 60 000 tvillingar (drygt 19 000 var enäggstvillingar och 41 000 var tvåäggstvillingar) och registerdata från specialistvården kunde forskarna se förekomst av respektive sjukdom bland enäggs- och tvåäggstvillingar. 

Enäggstvillingar har 100 procent lika gener, medan tvåäggstvillingar delar hälften av generna med varandra. Den skillnaden kan forskarna dra nytta av när de studerar orsaker till att sjukdom uppstår eftersom det säger något om vilken roll genetiken spelar i sammanhanget. Det vill säga är det generna och ärftligheten som påverkar sjukdomsutveckling eller är det miljö och livsstil? 

– Vi såg att det var vanligare att enäggstvillingar hade både artros och hjärtkärlsjukdom, vilket tyder på stark genetisk komponent. När vi tog hänsyn till livsstilsfaktorer och ålder sågs en nästan dubblad risk bland enäggstvillingar jämfört med tvåäggstvillingar.  Resultaten visar att genetiska faktorer spelar en viktig roll i utvecklingen av både artros och hjärt-kärlsjukdom, oberoende av andra vanliga riskfaktorer, säger Karin Magnusson, forskare vid Lunds universitet.

Kombinationen av sjukdomarna sågs i 0,68 procent av enäggstvillingparen men endast i 0,39 procent av tvåäggstvillingparen. Denna signifikanta genetiska överlappning mellan artros- och hjärtkärlsjukdom pekar på en potentiell ändring i hur vi förstår sambandet mellan dessa sjukdomar, menar forskarna bakom studien.

– Detta är första gången som någon visat detta. Tidigare har man vanligtvis sett respektive sjukdom som en riskfaktor för den andra. Den här studien pekar på att sjukdomarna hos många patienter i högre grad kan uppfattas som ett tillstånd med gemensamma genetiska rötter, säger Martin Englund, professor i ortopedi vid Lunds universitet och läkare vid Skånes universitetssjukhus.

Under senare tid talar man alltmer om olika typer av artros. Forskarna menar att detta kan vara en form av artros som är starkt kopplad till hjärt-kärlsjukdom och diabetes typ 2.

– Det är dock viktigt att känna till att det finns flera orsaker till att artros drabbar leden eller lederna. Miljöfaktorer är också viktiga i utvecklandet av sjukdomen, speciellt vid knäartros, som ofta uppstår i tidig ålder på grund av exempelvis en idrottsskada. Vi ser också starkare inslag av genetiska faktorer för höftartros jämfört med knäartros, säger Karin Magnusson. 

Spelar denna kunskap någon roll för patienten?
– Ja, den har betydelse för både diagnos och behandling av artros och hjärt-kärlsjukdom. Den understryker vikten av att sjukvården undersöker artrospatienter för symtom på odiagnostiserad hjärt-kärlsjukdom. Artrospatienter behöver få frågor om förekomst av hjärt-kärlsjukdom i nära familj, och hjärt-kärlpatienter behöver få frågor om artros. Detta kan vara av betydelse för att tidigt förebygga allvarlig samsjuklighet, säger Martin Englund. 

Publikation

Shared genetic factors between osteoarthritis and cardiovascular disease may underlie common etiology

Om studien

Epidemiologisk, peer-reviwad, registerbaserad studie // Kohortstudie // 59 970 individer // tvillingregister // artros, hjärt-kärlsjukdom //

  • Totalt 59 970 svenska tvillingar som fanns registrerade i Svenska Tvillingregistret ingick i studien. 
  • Av dessa var 9 475 enäggspar och 20 510 tvåäggspar
  • Tvillingarnas kontakter med specialistvården följdes från 1997 till 2017, för orsakerna artros och hjärt- och kärlsjukdom
  • Tvillingarna var i genomsnitt 48 år i 1997, 54% var kvinnor, 28% hade högre utbildning, 30% var överviktiga och 57% var tidigare eller nuvarande rökare
  • Forskarna har via sjukvårdsregister följt tvillingarna i över 20 år
  • De räknade på ärftligheten som beskriver den delen av den totala variansen som kan förklaras av genetiska faktorer
  • Ärftlighet för samsjuklighet mellan artros och hjärt- och kärlsjukdom var på mellan 75 procent och 100 procent. 

Kontakt

Karin Magnusson, biträdande forskare vid Lunds universitet, samt vid Folkehelseinstitutet i Norge
karin [dot] magnusson [at] med [dot] lu [dot] se (karin[dot]magnusson[at]med[dot]lu[dot]se)

Profil i Lunds universitets forskningsportal

Martin Englund, professor i ortopedi vid Lunds universitet och läkare vid Skånes universitetssjukhus
martin [dot] englund [at] med [dot] lu [dot] se (martin[dot]englund[at]med[dot]lu[dot]se)

Profil i Lunds universitets forskningsportal