Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Cancerfondens anslag till främsta cancerforskningen

logotyp cancerfonden. bild.
Totalt en miljard till den främsta cancerforskningen i Sverige under 2024 - rekordstor anslagsutdelning från Cancerfonden. Bild: Cancerfonden.

Drygt 104 miljoner kronor till projekt inom cancerforskning och 22 miljoner till kliniska behandlingsstudier vid Lunds universitet när Cancerfonden delar ut anslag för 2024.

2024 har varit ett rekordår i anslagsutdelning för Cancerfonden. Totalt har de under året delat ut en miljard till cancerforskning inom olika fält: 209 forskningsprojekt och 15 kliniska studier medel för sin fortsatta forskning.

– Det är helt fantastiskt att vi under 2024 har kunnat fatta beslut om att dela ut en rekordstor summa på hela en miljard kronor till betydelsefulla forskningsprojekt över hela landet. Trots ett år fyllt av utmanande händelser som påverkat både samhällen och enskilda individer, har människor fortsatt att stödja svensk cancerforskning. Det är tack vare deras gåvor som vi nu kan finansiera de mest lovande forskningsprojekten, säger Malin Sund, ordförande för Cancerfondens forskningsnämnd, i ett pressmeddelande.

En miljard till den främsta cancerforskningen under 2024 - rekordstor anslagsutdelning från Cancerfonden (pressmeddelande från Cancerfonden, öppnas i nytt fönster)

Vid Lunds universitet är det 30 forskare som tilldelats projektanslag, två forskare erhåller anslag för klinisk behandlingsforskning samt två för planeringsgrupper.

porträtt anders bjartell. foto.
Anders Bjartell. Bild: Cancerfonden.

En av forskarna vid Lunds universitet som beviljats anslag är Anders Bjartell, överläkare och professor i urologi vid Institutionen för Translationell medicin. 

"Bjartells forskningsprojekt, som kombinerar experimentell och patientnära forskning, syftar till att minska sjuklighet och dödlighet i prostatacancer genom att utnyttja biomarkörer för prognos och behandling. Med hjälp av artificiell intelligens och avancerad bildanalys utvecklar forskargruppen algoritmer för att förutsäga tumörers aggressivitet, vilket ska göra det möjligt att identifiera vilka patienter som skulle gynnas av intensifierad behandling." 

7,5 miljoner till forskare vid Lunds universitet för att bekämpa aggressiv prostatacancer” (pressmeddelande från Cancerfonden, öppnas i nytt fönster).

Så fördelas pengarna

Projektanslag:
Karolinska universitetet – 285,35 miljoner 
Uppsala universitet – 129,3 miljoner
Lunds universitet – 104,6 miljoner 
Göteborgs universitet – 102,45 miljoner 
Umeå universitet – 31,35 miljoner 
Stockholms universitet – 26,95 miljoner 
Linköpings universitet – 21 miljoner
Kungliga tekniska högskolan – 12,6 miljoner 
Chalmers tekniska högskola – 3 miljoner 
Sophiahemmet – 1,6 miljoner
Totalt: 718, 2 miljoner kronor

Klinisk behandlingsforskning:
Karolinska institutet - 84 miljoner
Göteborgs universitet - 29 miljoner
Lunds universitet - 22 miljoner
Uppsala universitet - 32 miljoner
Totalt 167 miljoner kronor

Planeringsgrupper:
Lunds universitet 1 050 000
Göteborgs universitet 975 000
Uppsala universitet 100 000
Karolinska institutet 75 000
Totalt 2, 2 miljoner kronor

Utöver projektanslag och anslag till kliniska behandlingsstudier har Cancerfonden tidigare under året beviljat 113 miljoner kronori anslag.