Glioblastom drabbar runt 500 svenskar varje år och utgör den vanligaste och mest aggressiva formen av hjärntumör. Genomsnittlig överlevnad är endast omkring ett år. Glioblastom är svårbehandlad av flera orsaker - sjukdomen växer in i den intilliggande friska hjärnvävnaden, immunförsvarets celler är avstängda och en effektiv leverans av läkemedel förhindras av blod-hjärnbarriären.
– Inom hjärntumörfältet har fokus under senare år flyttas till tumörens mikromiljö, i synnerhet samspelet med immunceller. Nu har vi upptäckt speciella skumceller i tumörer från patienter med glioblastom. När tumörceller dör och bryts ner kommer makrofager, som är en viss typ av immunceller, dit för att samla upp fettrester och andra nedbrytningsprodukter. När makrofagerna absorberar fett, omvandlas de till skumceller som är en nyupptäckt form av immunceller vid cancer, säger Valeria Governa, postdoc vid Lunds universitet och förstaförfattare till studien.
Skumcellerna är så fulla av fett att de ser skummiga eller bubbliga ut under ett mikroskop, vilket har gett dem deras namn. Deras ursprungliga syfte är att rengöra vävnad från cellrester, vilket är positivt. Men vid olika sjukdomstillstånd blir cellerna ofta överbelastade och bidrar i stället till utvecklingen av till exempel åderförfettning. När skumceller befinner sig i en tumörmiljö, utlöses också mekanismer som leder till en ökad tumöraggressivitet och försämrad överlevnad. De börjar frigöra signalsubstanser som underlättar tumörens spridning genom att hämma immunförsvaret, samt främjar bildningen av blodkärl.
– Vi är de första som, i vävnad från patienter, kan visa hur dessa skumceller verkar inne i tumören. Upptäckten av skumceller i glioblastom är central för att förstå tumörbiologin bakom cancern och hur en sjuklig miljö interagerar med immunförsvarets celler och gör dem till en del av problemet, säger Mattias Belting, professor i onkologi vid Lunds universitet, samt överläkare i neuro-onkologi vid Skånes universitetssjukhus, som lett studien.
Forskarna kunde sedan dra nytta av läkemedelssubstanser som tidigare utvecklats för behandlingen av åderförfettning, för att angripa skumcellernas förmåga att ansamla fett. Detta resulterade i hämning av deras tumörstimulerande aktivitet. Liknande mekanismer, i det här fallet förändringar i metabolismen hos immunceller, kan driva utvecklingen av flera viktiga sjukdomstillstånd och skumceller har även beskrivits vid åderförfettning, neurodegenerativa sjukdomar och vissa infektionssjukdomar.
– Upptäckten från vår forskning öppnar för ett potentiellt nytt terapeutiskt tillvägagångssätt för glioblastom, något som vi fortsätter att studera, avslutar Mattias Belting.