– Jag har bokat in 22 stopp främst på bibliotek och träffpunkter på de orter där samtalen och forskningsföredragen ska hållas längs resan. På det här sättet hoppas vi nå en större publik, säger Oskar Jonsson, som är van att hålla i gång ute i naturen.
Planen är att under maj månad cykla cirka fem mil om dagen, tillsammans med andra forskare och olika intressenter som representerar industriparter, forskningsfinansiärer, politiker, tjänstemän, pensionärsorganisationer och redaktörer, för att tala om åldrande och hälsa samt forskningen som pågår inom fältet. Det kan handla om allt från sociala rättigheter och boende till åldrandets olika faser och hur vi utvecklar proaktiva arbetssätt inom hälso- och sjukvård och samhällsplanering.
Jag ser fram emot alla möten med människor och de ömsesidiga utbytena på de olika orterna.
Med Tandemturnén 2025 hoppas han också skapa intresse för Intressentpoolen, en ny kommunikationskanal som ska underlätta samspelet mellan akademi och olika samhällsaktörer från civilsamhället, näringslivet, offentlig sektor med flera.
– Då stillasittande är ett av våra största folkhälsoproblem vill jag vara en förebild och inspirera andra till fysisk aktivitet. Jag ser fram emot alla möten med människor och de ömsesidiga utbytena på de olika orterna. Jag och mitt turnésällskap kommer att vara ute i naturen och få tid att reflektera kring livet och forskning, säger Oskar Jonsson.
Förutom sina forskaruppdrag har Oskar Jonsson varit projektledare för Intressentpoolen i CASE, aktivitetskoordinator för Lunds universitets tematiska samverkansinitiativ Sociala rättigheter och boende för den åldrande befolkningen. Han har även ett samverkansuppdrag i nationella forskarskolan om åldrande och hälsa, SWEAH, som koordineras av Lunds universitet.