Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

100 mil på cykel för att tala om åldrande och hälsa

oskar jonsson framför turnékartan. foto.
Under turnén ska Oskar Jonsson och turnésällskap tala om åldrande och hälsa ur olika aspekter och samtidigt skapa intresse för Intressentpoolen, en ny kanal för underlättande av samspelet mellan akademi och relevanta samhällsaktörer. Foto: Lill Eriksson.

Den 4 maj ger sig forskaren Oskar Jonsson vid Lunds universitet, ut på en 100 mil lång föredragsturné om åldrande och hälsa – under 24 dagar ska han ta sig runt på tandemcykel i södra Sveriges landsbygd. Det blir 22 stopp för samtal och föredrag kring åldrande och hälsa.

– Jag har bokat in 22 stopp främst på bibliotek och träffpunkter på de orter där samtalen och forskningsföredragen ska hållas längs resan. På det här sättet hoppas vi nå en större publik, säger Oskar Jonsson, som är van att hålla i gång ute i naturen. 

Planen är att under maj månad cykla cirka fem mil om dagen, tillsammans med andra forskare och olika intressenter som representerar industriparter, forskningsfinansiärer, politiker, tjänstemän, pensionärsorganisationer och redaktörer, för att tala om åldrande och hälsa samt forskningen som pågår inom fältet. Det kan handla om allt från sociala rättigheter och boende till åldrandets olika faser och hur vi utvecklar proaktiva arbetssätt inom hälso- och sjukvård och samhällsplanering.

Jag ser fram emot alla möten med människor och de ömsesidiga utbytena på de olika orterna.

oskar jonsson framför universitetshuset med tandemcykel. foto.
Oskar Jonsson, forskare i gruppen Aktivt och hälsosamt åldrande vid Institutionen för hälsovetenskaper. Foto: Peggy Chi.

Med Tandemturnén 2025 hoppas han också skapa intresse för Intressentpoolen, en ny kommunikationskanal som ska underlätta samspelet mellan akademi och olika samhällsaktörer från civilsamhället, näringslivet, offentlig sektor med flera.

–  Då stillasittande är ett av våra största folkhälsoproblem vill jag vara en förebild och inspirera andra till fysisk aktivitet. Jag ser fram emot alla möten med människor och de ömsesidiga utbytena på de olika orterna. Jag och mitt turnésällskap kommer att vara ute i naturen och få tid att reflektera kring livet och forskning, säger Oskar Jonsson.

Förutom sina forskaruppdrag har Oskar Jonsson varit projektledare för Intressentpoolen i CASE, aktivitetskoordinator för Lunds universitets tematiska samverkansinitiativ Sociala rättigheter och boende för den åldrande befolkningen. Han har även ett samverkansuppdrag i nationella forskarskolan om åldrande och hälsa, SWEAH, som koordineras av Lunds universitet. 

Relevanta länkar

Intressentpoolen – nätverk med representanter för civilsamhälle, näringsliv, offentlig sektor, media och akademi intresserade av åldrande och hälsa. Syfte: att öka kvaliteten, relevansen och den praktiska användningen av forskningsresultat inom området åldrande och hälsa.

Proaktivt åldrande – tvärvetenskapligt forskningsnätverk för att främja hälsosamt åldrande genom förebyggande insatser redan mitt i livet – eller ännu tidigare. I nära samarbete med civilsamhället, offentlig sektor och industrin utvecklar forskarna inom proaktiv åldrande ny kunskap och strategier för framtida generationer av äldre människor.

CASE – forskningscentrum som utvecklar kunskap om åldrande och hälsa. Studera frågor som rör åldrandet i vardagliga sammanhang, exempelvis boende, teknik, trafikmiljö och vård och omsorg. Samarbetar med privatpersoner, pensionärsorganisationer, politiker, personal inom vård och omsorg, samhällsplanering och näringsliv.

SWEAH – en tvärvetenskaplig forskarskola inom åldrande och hälsa för utveckling av en ny generation av forskare inom åldrande och hälsa.

Sociala rättigheter och boende för den åldrande befolkningen – en av universitetets uppgifter är att bidra till lösningar av centrala samhällsutmaningar. För detta krävs breda tvärvetenskapliga samarbeten inom akademin och samverkan med verksamheter utanför universitetet. Målet med det tematiska samverkansinitiativet Sociala rättigheter och boende för den åldrande befolkningen är att ta fram kunskap som påverkar framtidens bostadspolitik och boende. 

SGS – Sveriges Gerontologiska Sällskap (SGS) är en rikstäckande förening för alla som är intresserade av gerontologi. Föreningens målsättning är att främja forskning om åldrande och äldre, och att stärka gerontologins ställning i samhället.

Turnéplan

Tandemturnén våren 2025

Tandemturnén finansieras med bidrag från Sten K Johnssons stiftelse

Kontakt

Oskar Jonsson, biträdande forskare, forskargruppen Aktivt och hälsosamt åldrande, Institutionen för hälsovetenskaper vid Lunds universitet
072-711 24 25, oskar [dot] jonsson [at] med [dot] lu [dot] se (oskar[dot]jonsson[at]med[dot]lu[dot]se)

Profil i Lunds universitets forskningsportal

 Lill Eriksson, kommunikatör forskargruppen Aktivt och hälsosamt åldrande, Institutionen för hälsovetenskaper vid Lunds universitet och vid nationella forskarskolan SWEAH 
Tel. 073-867 61 40, lill [dot] eriksson [at] med [dot] lu [dot] se (lill[dot]eriksson[at]med[dot]lu[dot]se)