Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Nytt ledarskap på Lunds stamcellscentrum

Malin Parmar och Göran Karlsson. Foto. Tove Smeds

I början av året tog Malin Parmar och Göran Karlsson över rodret vid stamcellscentrum. Tillsammans har de decennier av expertis, gedigna nätverk inom forskarsamhället och en tydlig vision för att ta centret in i framtiden.

Malin Parmar och Göran Karlsson är välkända namn vid centret. Båda har byggt sina vetenskapliga karriärer vid centret och har genom banbrytande forskning och strategiska samarbeten varit med och befäst dess position som en ledande spelare inom stamcellsbiologi och regenerativ medicin.

Internationellt erkänd ledare inom neurovetenskap

Malin Parmar är professor i cellulär neurovetenskap vid Lunds universitet och internationellt erkänd som en pionjär inom regenerativ medicin och translationell stamcellsbiologi. Efter att ha disputerat vid Lunds universitet 2003, genomförde hon en postdoctjänst vid Institute for Stem Cell Research i Edinburgh – ett världsledande centrum för pluripotent stamcellsforskning. Hon återvände sedan till Lund för att etablera en egen forskargrupp med fokus på utvecklings- och regenerativ neurobiologi. Sedan dess har hon spelat en central roll i såväl europeiska som globala insatser för att föra stamcellshärledda nervceller till kliniska prövningar för behandling av Parkinsons sjukdom.

– Lunds stamcellscentrum har alltid varit en plats som ger mig energi och inspiration, säger Malin.

– Det är en positiv och inkluderande miljö där studenter, personal och forskargruppsledare samarbetar och stöttar varandra. 

Expert på blodcancer och enkelcellsanalys

Göran Karlsson, docent i molekylär hematologi och Wallenberg Academy Fellow, har även han en stark koppling till Lund. Efter doktorsexamen och postdocstudier vid stamcellscentrum grundade han en forskargrupp med fokus på cancerstamceller vid kronisk myeloisk leukemi (CML). Utöver sin egen forskning har han haft en nyckelroll i universitetets satsning på enkelcellsanalys och innehaft flera strategiska uppdrag vid fakulteten. 

– Jag har varit en del av centrumet sedan starten och känner en djup samhörighet, säger Göran. 

– Det är den kollegiala andan och den gemensamma målbilden som inspirerade mig att ta mig an den här nya rollen.

Bygger vidare på en stark grund

Malin och Göran efterträder Johan Jakobsson och Johan Flygare, vars ledarskap under de senaste fyra åren stärkt samarbetskulturen och lagt grunden för flera viktiga strategiska satsningar.

– Vi har förmånen att ta vid efter ett mycket starkt ledarskap, säger Göran. 

– Den tidigare ledningen gjorde ett fantastiskt arbete med att ena centrumet och främja samverkan. Det är en grund vi vill fortsätta att bygga vidare på.

– Vi är särskilt tacksamma för de initiativ som ledde till etableringen av LU-ATMP och vår pre-GMP-anläggning. Dessa satsningar har skapat en viktig brygga mellan experimentell forskning och kliniska tillämpningar – ett område vi kommer att fortsätta prioritera. Samtidigt vill vi behålla den nyfikna och experimentella forskningen på centret.

En framtidsvision för forskning och samhällsnytta

Den nya ledarduon har en tydlig vision för de kommande tre åren: att vidmakthålla Lund stamcellscentrums position som ett globalt ledande forskningscentrum med fokus på innovativ och samhällsrelevant forskning som förbättrar människors hälsa. Strategin bygger på att stärka befintliga forskningsområden samtidigt som nya teknologier och metoder integreras.

En inkluderande och samarbetsdriven forskningsmiljö är också en prioritet, med särskilt fokus på insatser för mångfald, jämlikhet och inkludering, samt stöd till unga forskare i början av sin karriär.

– Bra forskning uppstår när människor möts, säger Malin. 

– Att skapa gemensamma utrymmen kommer att vara ett tidigt fokus för oss. Vi har sett hur gemensamma miljöer främjar samarbete och stärker känslan av tillhörighet – båda är avgörande för vetenskaplig innovation och kreativitet. 

Malin och Göran är enade i sin ambition att öka Lunds stamcellscentrum synlighet och genomslag – lokalt, nationellt och internationellt.

– Tiden känns helt rätt. Vi är redo att leda Lunds stamcellscentrum in i framtiden, och vi ser fram emot att samarbeta med de briljanta forskare som utgör detta dynamiska och växande vetenskapliga samhälle, menar Malin Parmar.

 

Lunds stamcellscentrum

Lunds stamcellscentrum grundades 2003 med fokus på stamcellsbiologi och regenerativ medicin. Centrumets uppdrag är att främja forskning av hög kvalitet, påskynda överföringen av innovativa upptäckter till patienter och utbilda nästa generation stamcellsforskare.

Centrumet stödjer nätverkande och samarbete mellan sina 43 forskargrupper, som tillsammans omfattar över 300 medlemmar – inklusive forskare, kliniker, teknisk personal och studenter.

Verksamheten vid centrumet strävar efter att utnyttja stamcellers potential för att förbättra förståelsen och behandlingen av sjukdomar såsom neurologiska sjukdomar, blodsjukdomar, cancer och diabetes.

Stamcellscentrums webbplats

Kontakt

Malin Parmar, föreståndare vid Lunds stamcellscentrum, professor, projektledare för STEM-PD, forskargruppschef vid Utvecklings- och regenerativ neurobiologi
malin [dot] parmar [at] med [dot] lu [dot] se (malin[dot]parmar[at]med[dot]lu[dot]se)

Profil i Lunds universitets forskningsportal

Göran Karlsson, biträdande föreståndare Lunds stamcellscentrum, universitetslektor, forskargruppschef "Stem Cells and Leukemia"

Profil i Lunds universitets forskningsportal

Relaterad läsning

bild på ervceller som skapats från stamceller. Foto.
Nervceller som skapats från stamceller. Foto: Janko Kajtez /Parmar Group

Artikel: Tjugo år som revolutionerat stamcellsforskningen