Och inte bara det, i mars publicerade den kanadensiska tidningen University Magazine en artikel “The Best Nursing Schools in Sweden” där sjuksköterskeutbildningen vid Lunds universitet rankades som nummer två efter KI.
Anneli Jönsson är programdirektör för sjuksköterskeprogrammet, och hon påpekar att det ligger ett aktivt och långsiktigt arbete bakom den framgångsrika utvecklingen.
- Sjuksköterskeyrket handlar om omvårdnad och som begrepp är det både omfattande och komplext. Det kan upplevas ganska diffust och abstrakt. Vi har därför strävat efter att utveckla en hållbar och studentaktiv utbildning så att när studenterna tar sin examen ska de i möjligaste mån känna sig hemma i professionen direkt på sin första arbetsplats, säger Anneli Jönsson, lärare, forskare och som har 28 år som sjuksköterska inom njurmedicin bakom sig.
Går vi 10 år tillbaka i tiden så har studenterna förvisso haft verksamhetsförlagd utbildning (VFU). Men undervisningen i övrigt bestod till stora delar av föreläsningar och självstudier. Det fanns ett bortfall av studenter som hoppade av utbildningen. VFU är fortfarande en mycket viktig del i utbildningen, men nu är det utbildning i seminarieform och grupparbete med riktiga patientfall som till stor del står på agendan.
– Detta öppnar för en annan typ av lärande, det blir lättare ta till sig kunskap. Studenterna får större förutsättningar att sig igenom utbildningen, utvecklas och är redo för en professionell karriär inom omvårdnad när de examinerats.
Flytten till Forum Medicum för ett par år sedan har också inneburit ett mer interprofessionellt förhållningssätt, då alla fakultetens utbildningar och studenter är samlade i samma campus, med moderna och relevanta miljöer för undervisning, studier och lärande.
– Detta gäller för oss lärare och forskare, men väldigt betydelsefullt för utbildning och studenter. Det har möjliggjort gemensamma utbildningsmoment över programgränserna. Vi har delvis undervisning med andra program, exempelvis med arbetsterapeuterna om det komplexa hälsobegreppet. Ett annat exempel på interprofessionellt lärande är momenten då sjuksköterskor, läkare, arbetsterapeuter och fysioterapeuter har VFU tillsammans på en klinisk utbildningsavdelning (KUA), säger Anneli Jönsson.
Internationalisering
Anneli Jönsson lyfter ytterligare två viktiga faktorer för den höga rankningen: att de flesta lärare samtidigt är aktiva forskare samt att man jobbar mycket med internationalisering inom utbildningen.
– Vi arbetar aktivt med internationalisering både på hemmaplan och möjlighet för studenter att göra VFU utomlands. För närvarande har vi studentutbyte med universitet i bland annat Kanada, Storbritannien, Irland och Belgien. Vi har också en fristående sommarkurs för utlandspraktik. Studenterna får då själva välja land och vi stöttar upp med kontakter och övergripande ansvar. I sommar är det åtta studenter som reser till Malawi för åtta veckors praktik på sjukhus.
Internationalisering på hemmaplan är obligatoriska moment i några kurser. Exempel är samarbetet med sjuksköterskeprogrammen vid University of Liverpool och University of Exeter där de svenska och engelska studenterna möts digitalt.
- Det inbegriper olika vårdrelaterade frågor som studenterna först diskuterar uppdelat i digitala studiegrupper och sedan i storgrupp, med stöd av lärare från oss och från universiteten vi samarbetar med. Detta görs redan på termin ett och vi jobbar på att få fram fler möjligheter till internationalisering på hemmaplan.
Ett annat exempel på internationalisering som Anneli Jönsson vill lyfta fram är ett projekt som startade vårterminen 2024. Ett projektet där tio studenter från Lund och tio från sjuksköterskeprogrammet vid Université Paris-Saclay i gemensamt seminarium diskuterade vårdsystemen i respektive land.
– Detta är något som vi vill fortsätta med och utveckla. Vitsen, och det fina med internationalisering via digital utbildning och möten, är att alla studenter kan vara med.
All utveckling som gjorts hittills och som ligger i pipeline är ingalunda en persons verk. Anneli Jönsson är mån om att framhålla all de goda och engagerade krafter som bidrar. Hon nämner lärare, kursledning, administration, internationell akademisk koordinator med flera.
– Och jätteviktiga i de olika processerna är studenterna! Engagemanget från Vårdvetenskapliga studentkåren är otroligt värdefullt och viktigt.