Studien i korthet:
- En nyupptäckt markör (MTBR-tau243) i blodet kan avslöja hur mycket alzheimer patienten har i hjärnan. Ju högre värde, desto mer alzheimerförändringar.
- Detta blir viktigt för att se om symtomen patienten har beror på just Alzheimers sjukdom eller något annat – och för att se vem som kan ha mest nytta av de nya läkemedlen mot Alzheimer som godkänts i bland annat USA, Japan och Kina – och som är på väg att godkännas i Europa.
Oskar Hansson, professor i neurologi vid Lunds universitet, har lett forskningen tillsammans med Randall J. Bateman, professor i neurologi vid Washington University School of Medicine. Forskarna har upptäckt ett protein som signalerar hur mycket Alzheimers sjukdom som finns i hjärnan, proteinet MTBR-tau243. Fyndet kan dels användas för att förbättra den kliniska diagnostiken i sjukvården, dels underlätta utvärderingen av nya läkemedel som kan minska alzheimerförändringarna i hjärnan.
Jag vågar sticka ut hakan och säga att man inte behöver så mycket mer än de här två blodproverna för att kunna påvisa om patientens kognitiva symtom sannolikt beror på Alzheimers sjukdom eller något annat. Dessa två blodprov kommer vara avgörande för att möjliggöra införandet av sjukdomsbromsande läkemedel mot alzheimer globalt. Oavsett kommer det alltid krävas en klinisk bedömning av läkare innan man går vidare med blodprov, säger Oskar Hansson.
Lunds universitet har tidigare rapporterat om hur markören Ptau217 upptäcker Alzheimers sjukdom upp till tjugo år innan symtomen märks. Den visar inte vilken klinisk sjukdomsfas en person befinner sig i. Det finns därmed en risk att en patient med kognitiva svårigheter som har ett positivt testresultat automatiskt får en alzheimerdiagnos trots att sjukdomen ännu inte gett sig tillkänna och besvären i nuläget orsakas av något annat. I dessa fall kan visserligen patienten senare utveckla symtom på alzheimer, förklarar Oskar Hansson.
– Detta skulle kunna innebära stora utmaningar för patienten. Därför har man letat efter en markör i blodet som ändrar sig senare i sjukdomen, när symtomen är tydliga. Nu har man sett att MTBR-tau243 är just en sådan markör och som även kan berätta mer om hur mycket Alzheimer patienten bär på i hjärnan. Detta är första gången någon visar på en sådan markör i blodet. Ju högre nivåer av markören, desto mer sjukdom har personen i hjärnan, säger Oskar Hansson.
Forskarna undersökte nivåerna av biomarkören i blodet hos drygt 900 personer och kunde se att nivåerna av MTBR-tau243 var förhöjda bland dem med mild kognitiv påverkan, och att det ökade ännu mer bland individer med konstaterad demens.
Detta öppnar för möjligheten att man i sjukvården kommer kunna kombinera Ptau217 och MTBR-tau243. Först kan man mäta Ptau243 för att påvisa om en patient har alzheimerförändringar i hjärnan, och om så är fallet mäta MTBR-tau243 för att fastställa om det verkligen är alzheimer som orsakar de minnesproblem patienten sökt för.
– Jag vågar sticka ut hakan och säga att man inte behöver så mycket mer än de här två blodproverna för att kunna påvisa om patientens kognitiva symtom sannolikt beror på Alzheimers sjukdom eller något annat. Dessa två blodprov kommer vara avgörande för att möjliggöra införandet av sjukdomsbromsande läkemedel mot alzheimer globalt. Oavsett kommer det alltid krävas en klinisk bedömning av läkare innan man går vidare med blodprov, säger Oskar Hansson.