I Sverige exponeras ungefär 18 000 arbetare för hexavalent krom – också kallat sexvärt krom – på sin arbetsplats. Sexvärt krom är ett starkt cancerframkallande ämne som bland annat frisätts vid svetsning i rostfritt stål eller används när man tillverkar färg och rostskydd.
För 30 år sedan sattes gränsvärdet i Sverige för sexvärt krom till 5 mikrogram per kubikmeter luft. Det är ett tekniskt uträknat värde som bestämdes utifrån vad industrin ansågs kunna hantera vid den tidpunkten, snarare än utifrån medicinska studier om vid vilken nivå människor börjar utveckla cancer.
Nivån är faktiskt femhundra gånger högre än vad vi normalt accepterar för cancerframkallande ämnen utomhus, så en sänkning av gränsvärdet är nödvändig, säger Karin Broberg, professor i arbets- och miljömedicin vid Lunds universitet.
I en forskningsstudie från Lunds universitet, som publicerades förra året, samlades luft-, blod- och urinprover in hos arbetare som exponerats. Studien visade att många arbetare utsätts för cancerframkallande ämnen i onödan och att gränsvärdet borde sänkas. I den nuvarande studien inkluderades 89 personer som utsattes för sexvärt krom i sitt arbete, samt en kontrollgrupp på 47 personer. Resultatet visar att arbetarna får betydande förändringar i sina celler långt innan sjukdom utvecklas, även om exponeringen ligger långt under Sveriges gränsvärde.
– I den här studien exponerades mer än 90 procent av arbetarna under nuvarande gränsvärde och majoriteten (80 procent) låg till och med under det nya föreslagna gränsvärdet på 1 mikrogram per kubikmeter luft. Trots det har arbetarna subtila, men betydande förändringar i cellernas mikroRNA som är kopplade till lungcancerutveckling.
Striktare säkerhetsföreskrifter och sänkning av gränsvärdet
I våra kroppsvätskor finns små molekyler, så kallade mikroRNA, som reglerar genaktivitet och har en stark anknytning till cancerutveckling. De är viktiga för signaleringen mellan vävnader och är särskilt intressanta att studera som biomarkörer vid sjukdomsförlopp. Dessa tidiga biologiska förändringar är varningssignaler, som kan hjälpa oss att upptäcka hur allvarliga sjukdomar, som lungcancer, uppstår. Genom att identifiera dessa molekylära signaler och förstå hur de kan förutsäga risker, kan hälsokontrollen stärkas för exponerade arbetare och striktare säkerhetsföreskrifter införas. Fler studier behövs dock för att bekräfta om dessa förändringar kan användas för att förutsäga cancerrisk och om förändringarna kan vara reversibla.
– Studien är särskilt aktuell med tanke på Arbetsmiljöverkets senaste förslag att sänka gränsvärdet för sexvärt krom från 5 till 1 mikrogram per kubikmeter luft. Sverige ligger idag högre än flera andra länder, däribland Danmark som sänkte för några år sedan efter en lamrapport. Nu har Danmark sänkt ytterligare till 0,25 mikrogram, inte minst efter att ha tagit del vår studie förra året. Det är viktigt att svenska myndigheter fortsätter agera med ytterligare sänkta gränsvärden, avslutar Karin Broberg.